11 порад для батьків і вчителів, як правильно вчити гіперактивних дітей

Дитина не може довго займатися одним і тим же і часто відволікається. Різко зривається з місця і починає носитися по кімнаті або школі. Все це можуть бути ознаки синдрому дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ). Панікувати рано! Таких дітей теж можна успішно вчити, якщо знати, як з ними працювати. Психолог Інна Пасічник склала пам'ятку по роботі з гіперактивними дітьми.

1. Дитині потрібно постійно рухатися. Вона відволікається, розмовляє на уроках, крутиться, розгойдується, сидить, підклавши ноги під попу, при втомі її моторна активність підвищується. Це пов'язано з особливостями роботи мозку у дітей з СДУГ. Потрібно, щоб в мозок постійно надходили поживні речовини, а це можливо тільки при русі. Якщо гіперактивну дитину змусити сидіти спокійно, їй буде складніше думати. Тому вчителям потрібно дозволити дітям рухатися під час уроку. Наприклад, якщо дитина втомлюється, запропонувати походити по класу (знайти для цього якийсь законний привід!) Або дати фізичне завдання: протерти з дошки, роздати зошити, сходити за водою.

2. Дитина швидко втомлюється від рутини. Їй стає нестерпно нудно робити однотипні завдання, якщо вона вже в них розібралася. В інших країнах дітям з СДУГ на 30% знижують кількість однотипних завдань (в тому числі домашніх завдань), а вчителі не вимагають, щоб діти виконували всі приклади, якщо дитина засвоїла тему. У разі СДУГ повторення ніяк не впливає на якість засвоєння матеріалу. Добре якщо такі діти могли б під час уроку малювати в чернетці або крутити щось в руках. Вони схильні робити кілька справ одночасно, і це ніяк не впливає на якість сприйняття інформації на уроці. В іншому випадку, дитина починає відволікати своїх сусідів і розмовляти з ними.

3. Діти з СДУГ часто не надто акуратно оформляють домашні роботи. У зошитах багато виправлень, помарок. Тому вчителям варто дивитися на зміст роботи, а не на оформлення, і пам'ятати, що зниження оцінок за погано оформлену роботу буде знижувати мотивацію до навчання.

4. Гіперактивні діти бояться великих обсягів. Якщо такій дитині відразу дати 20 прикладів, вона злякається. Але якщо дитині дати ті ж 20 прикладів на окремих картках п'ять разів по чотири приклади - вона зробить все і набагато швидше. Крім того, це ще й гарна можливість порухатися між отриманням наступної картки. Тобто просто потрібно ділити великі обсяги завдань на кілька маленьких частин.

5. Дитина може щось забувати. Наприклад, як виконувати якесь завдання або взагалі кінцеву мету роботи (погана оперативна пам'ять). У підсумку дітям знову знижують оцінки, мотивація падає. Потрібно концентрувати увагу дитини на всіх пунктах завдання у вправі, питати, що потрібно не забути зробити. Крім того, гіперактивні діти часто забувають свої речі. Можна нагадувати дитині про це або заохочувати, якщо вона не забула взяти свої речі. Ефективний метод «нагадувалок» - маленьких записок, наклейок на пеналі, завдяки яким дитина може згадати щось з собою взяти, зробити або кудись сходити.

6. Дитина часто відволікається. Бажано посадити її ближче до вчителя, щоб було легше зосередитися. Якщо дитина відволіклася, злегка доторкніться до її руки, щоб вона змогла знову сконцентрувати увагу. Або обговоріть з дитиною, як допомогти їй не відволікатися на уроці.

7. Гіперактивні діти погано орієнтуються в часі. Це ніяк не пов'язано з інтелектуальним розвитком дитини. Вона просто не помічає, що пройшло більше часу, ніж вона думала. В результаті спізнюється і не встигає щось доробити. У таких випадках потрібно або постійно нагадувати їй час, або навчити дитину ставити таймер, або самому ставити таймер (або пісочний годинник) так, щоб вона їх бачила.

8. Діти з СДУГ імпульсивні. Такій дитині важко втриматися і не вигукнути відповідь, якщо вона її знає. Важко не втрутитися в процес, якщо відбувається щось для неї цікаве. На уроках можна ввести спеціальні таблички, на яких діти можуть писати відповідь на запитання вчителя, щоб їм не треба було терпіти, якщо відповідає інший учень. Або придумати заохочення, якщо вона стрималася і не перебила однокласника.

9. Діти з СДУГ емоційні. Вони можуть сильно ображатися, якщо у них щось не виходить або з ними не спілкуються однокласники (гіперактивні діти дуже товариські і люблять поговорити). У цьому випадку дитині потрібна підтримка або допомога, щоб налагодити відносини з однокласниками. Наприклад, втрутитися в гру і допомогти правильно розподілити ролі.

10. Дитина завжди щось робить не так. Шумить, бігає і стомлює оточуючих. Спробуйте зрозуміти, яка поведінка для вас неприпустима і контролюйте тільки її. Інакше доведеться безперервно робити дитині зауваження. Вона почне ігнорувати все, що ви їй говорите, і у неї впаде самооцінка. Будьте вибагливі: звертайте увагу тільки на ту поведінку, яку ви вирішили виправити.

11. Гіперактивну дитину можна навчити всьому. Навіть робити складні для неї (з фізіологічних причин) речі. Але для цього потрібно створити їй зовнішню мотивацію. У цьому може допомогти система заохочення, якій вчителі та батьки можуть користуватися разом. Припустимо, вводиться кілька правил (три), які дитина повинна виконувати в школі. За їх виконання вона отримує плюсики від учителя в спеціальний щоденник (такий щоденник дитина робить сама і красиво оформляє). Правила повинні бути короткі і конкретні.

Наприклад, «чекати, коли тебе запитає вчитель, не викрикувати», «виконувати всі завдання в класі», «записувати всі приклади в зошит». Потім батьки нагороджують дитину за плюсики, для цього вдома складається аркуш винагород: кожен бонус вартує певну кількість плюсів. Ця система - виключно система нагород, тобто «мінуси» не ставляться і «плюски» не згорають. Система покарань у дітей з СДУГ зазвичай або просто не працює (плюсики дитина буде втрачати швидше, ніж накопичувати), або призводить до депресії.


Ще можна використовувати систему вироблення навички бажаної поведінки, причому для всього класу. Про цю систему писав психіатр Бен Фурман в книзі «Навички дитини в дії». Вибирається один навик, якому вчиться весь клас. Припустимо, бути готовим до уроку вчасно. Значить, що як тільки продзвонить дзвінок, діти повинні рівно стояти біля своєї парти, а на столі лежати речі, необхідні на уроці. Якщо всі діти змогли це зробити, вчитель їх хвалить і кладе кулька в спеціальну банку. Коли банка виявляється повною - це означає, що клас освоїв навик. За це діти отримують якесь нагородження: чаювання, грамоту, похід в зоопарк тощо.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНФЛІКТИ МІЖ БАТЬКАМИ ТА ДІТЬМИ: ПРИЧИНИ ТА СПОСОБИ ЇХ ПОДОЛАННЯ

Роль сім’ї у професійному визначенні підлітків

Профілактика стресів у педагогічній практиці