Роль сім’ї у професійному визначенні підлітків


Самим головним фактором у виборі професії старшокласників, є позиція старших членів сім'ї (батьків і найближчих родичів).
Сім'я – це простір, де формується ставлення дитини до роботи, до професійної діяльності в цілому і до свого майбутнього вибору професії зокрема. У цій ситуації важливо, щоб батьки розділили відповідальність вибору між собою і своєю дитиною.
Усім батькам хочеться забезпечити майбутнє своїм дітям, щоб вони отримали гідну, надійну, високооплачувану професію. У дорослих також є певні уявлення про характер і нахили своїх дітей, тому батьки вважають, що найбільш правильний шлях – самим вирішити, яка професія буде для сина або дочки оптимальною. Однак у цьому батьківському рішенні є негативна сторона: вибір має на увазі відповідальність за його наслідки. Хто вибирає, той і відповідає. І якщо підлітку здається, що професію він обрав не сам, значить, і вчиться він не для себе, а для батьків. Навчання його обтяжує, він сприймає її як нудний обов'язок.
У підлітка має бути відчуття, що вибір професії – це його самостійне рішення, його «професійне самовизначення», що значно стимулює його до просуванню на шляху професійного розвитку.
Разом з тим, повна самостійність теж ускладнює професійне самовизначення. Життєвий досвід підлітка обмежений, його уявлення про професійну діяльність часто мають неповний або нереалістичний характер. Наприклад, багато старшокласників стверджують, що збираються стати менеджерами, але на питання про те, що це за робота, чітко відповісти не можуть, або хочуть отримати «модну» професію актора, співака, топ-моделі, але не мають для цього даних.
Поради для батьків
Дуже важливо, щоб батьки були в ролі порадника. Вони можуть виступити як експерти і поділитися тією інформацією, якої самі володіють: розповісти, що являє собою та чи інша професія, які вимоги пред'являються до працівника, де можна знайти роботу та ін. 
Слід представити цю інформацію в нейтральній формі, щоб підліток зробив висновки самостійно. Особливо цінно для хлопців, коли дорослі діляться з ними власним досвідом самовизначення, переживаннями і сумнівами свого батьківства. Подібні розповіді, як правило, справляють на підлітків велике враження.
Також важливо розглянути наявність запасного варіанту в професійному виборі підлітка. Це дозволить знизити його напругу і тривогу за своє майбутнє. Що буде робити молода людина, якщо з яких-небудь причин не вдасться реалізувати намічені плани? Батькам важливо самим розуміти і зуміти пояснити своїй дитині, що вибір, який він робить зараз, не є остаточним. Ніхто не знає, як зміниться життя через 10 років, яка буде ситуація на ринку праці. Той вибір, який він робить на даному етапі, відображає його нинішні інтереси і потреби. 
Можливо, обрана професія завжди буде йому цікава, а може, через деякий час його переваги зміняться. У будь-якому випадку залишається можливість щось змінити, почати заново. І це говорить не про те, що вибір професії був зроблений невдало, а, навпаки, про прагнення людини найбільш повно реалізувати свої можливості у професійній діяльності.
Дуже важливо надати дитині можливість спробувати себе в тій чи іншій сфері діяльності. Для того, щоб спробувати свої сили в різних сферах діяльності, рекомендується відвідування різних спеціалізованих гуртків та секцій.
Дізнатися про розмаїття світу професій можна з профорієнтаційних тренінгів і методик, при відвідуванні освітніх установ на днях відкритих дверей, екскурсійні відвідування підприємств і спеціалістів, які на місцях вже здійснюють професійну діяльність.
Підтримка. Перебуваючи в ситуації вибору, діти часто відчувають розгубленість і потребують підтримки дорослих. Для них дуже важливо, що по важкому шляху самовизначення вони йдуть не одні, що поруч знаходиться доросла, рідна людина, яка підтримає і допоможе в будь-якій ситуації. Це надає підліткам впевненість у своїх силах і спонукає до досягнень, тепер вже не навчальним, а професійним.
Фахівці Центру зайнятості населення проводять комп'ютерне профорієнтаційне тестування. Тести на профорієнтацію допоможуть визначити провідну сферу діяльності, здібності і характер школяра.

Будьте тими, хто допоміг обрати професію а не тими, хто завадив!

Как узнать, какая профессия мне подходит, и сделать правильный выбор?


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНФЛІКТИ МІЖ БАТЬКАМИ ТА ДІТЬМИ: ПРИЧИНИ ТА СПОСОБИ ЇХ ПОДОЛАННЯ

Профілактика стресів у педагогічній практиці