Як порозумітися з дитиною-підлітком?

Вираз: "важкі підлітки" не зовсім вірно, тому що "легких" підлітків не буває. Постійне прагнення з усього робити трагедію, бажання бачити кругом і всюди ворогів, особливо в батьках, вічні перепади настрою - це все звичайний стан підлітка.
Та ми й самі пам'ятаємо, що, будучи підлітком, грунтовно попсували нерви мамі з татом, і часом просто соромимося згадувати деякі моменти. "Стадний інстинкт" буквально захоплює з головою, здатності сказати "ні" шкідливим звичкам - жодної. Треба бути "як всі", і в цьому сенс існування. І все це під красивим приводом пошуку себе. Тільки от часто знаходять не себе, а неприємності на свою голову.
А батьки змушені жити в постійному страху за своє неспокійне чадо, пити заспокійливе, і воювати, воювати .. Ось про цю війну і поговоримо. Особливості фізичного і психологічного розвитку підлітків такі, що вони бачать все тільки в чорно-білих тонах. А ще підлітки просто одолеваеми думкою, що з батьками можна і обов'язково потрібно воювати.
Ви приходите до психолога, з криком душі: "Допоможіть впоратися з дитиною-підлітком!" І дуже цікавий рада чуєте у відповідь. Мовляв, підлітка треба тримати в їжакових рукавицях. Це як у зграї: ватажок повинен постійно підтверджувати, що він крутіший в усіх відношеннях. А для цього, каже психолог, не заважає і ляпаса відважити при нагоді, щоб поставити недорослого на місце.
І що найцікавіше, практично всі батьки дотримуються цього "класному" раді. І починається війна, і бойові дії носять воістину грандіозний розмах. Донечка приходить з явним запахом тютюну на годину ночі, а у вікно ви бачите, як вирушає геть проводжав її хлопець, явно мешкає в підворіттях з пивом. І ви б'єте по щоках, змушуєте "для науки" викурити пачку сигарет в один присід, садите під замок. Це називається "виховання підлітка"?
Так ні ж! Це війна. Війна з власною дитиною. І якщо ви дійсно любите його, то негайно її припиніть. Так що ж тоді робити, запитаєте ви? А все дуже просто - станьте йому другом, а не батьком. Справа в тому, що в цьому віці для людини найважливішим є думка саме однолітків, друзів. Крім цього, виникає стійке прагнення в самостійності. Якщо враховувати ці фактори, то проблеми підлітків можна вирішити без допомоги бездарних психологів.
Отже, приступаємо. Насамперед розташуйте до себе його друзів. Це дуже важливо: якщо друзі вашої дитини вас схвалять, почнуть вам повіряти свої секрети, то і ваше чадо, слідом за ними прочиниться, і принаймні стане доступним для переговорів.


Ніколи не засуджуйте друзів дитини, але можете поміркувати про їх якостях, відзначаючи і погані, і хороші. Приблизно так: "У Саші непоганий потенціал. Мені подобаються пісні, які він пише, і співає. Тільки от якщо він не кине курити, то його чудовий голос пропаде". Нехай робить вводи сам.

Другий момент: розділяйте його інтереси. Це теж дуже важливо: особистість підлітка така, що весь світ крутиться тільки навколо нього самого. Слухайте ту музику, яку слухає він, дивіться фільми, які йому подобаються. Можна взагалі спробувати стати лідером в їх компанії. Наприклад, дитина з друзями хоче створити свою музичну групу. Чудово! Не просто купіть йому гітару, але і збирайте їх усіх разом у себе вдома на "репетицію". Займайтеся вокалом, пишіть вірші. Ви вб'єте двох зайців: піднімете свій рейтинг до піднебесся, і при цьому дитина з друзями буде більшу частину часу проводити у вас на очах.
Проблеми підлітків повинні стати вашими проблемами. Якщо ситуація спочатку сильно запущена, спробуйте наступний порядок дій.
1. Постарайтеся домовитися з лікарем про лікарняному для дитини і для вас під приводом обстеження - він буде ізольований під хорошим приводом будинку від впливу "друзів".
2. Ні слова докору ні в чому. Дізнайтеся його музичні інтереси і подаруйте йому диск з улюбленою групою. Попередньо прослухайте його - вам буде про що поговорити. Обов'язково виберіть одну з пісень з диску, яка вам сподобалася, і скажіть йому про це.
3. Спробуйте ненав'язливо вивідати про його мрії. Якщо вони здійсненні, візьміть участь в їх реалізації. Розплануйте разом з ним, що потрібно зробити, які витрати чекають. Домовтеся, що ви йому допоможете, у відповідь на нормальне ставлення до вас, до навчання і взагалі до життя.
4. Максимально використовуйте час "лікарняного" для налагодження контакту. Не допускайте жодної сварки. Дивіться разом його улюблені фільми. Та просто розмовляйте про все.
5. З'ясуйте, кого з друзів дитина хоче залучити до реалізації своєї мрії. Сміливо кличте їх у гості, обговорюйте, смійтеся, радьте, проявляйте щирий інтерес до друзів.
Якщо ви виконаєте всі пункти терпляче і щиро, то з упевненістю зможете сказати, що засвоїли, що таке виховання підлітків. Дотримуйтеся цих алгоритмів завжди. І незабаром ви побачите, що у вас з дитиною є контакт, він вам довіряє. А сам підліток стане спокійніше, впевненіше в собі, і більш стійкий перед "стадним інстинктом". Тому що у нього є надійний тил. Ви.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНФЛІКТИ МІЖ БАТЬКАМИ ТА ДІТЬМИ: ПРИЧИНИ ТА СПОСОБИ ЇХ ПОДОЛАННЯ

Роль сім’ї у професійному визначенні підлітків

Профілактика стресів у педагогічній практиці